Sir James & Lady Jeanne Galway, Irska, ZDA

Sir James GALWAY je cenjen kot izjemen interpret klasičnega flavtističnega repertoarja in tudi drugih zvrsti. Posnel je preko 65 zgoščenk, prodanih v več kot 30 milijonih izvodih. V Belfastu rojeni sir James Galway je študiral v Londonu in Parizu, potem pa je svojo glasbeno pot nadaljeval v prestižnih orkestrih, kot so Royal Covent Garden Operas, The BBC, Royal Philharmonic in London Symhphony Orchestra. V orkestru Berlinskih filharmonikov je pod vodstvom Herberta von Karajana deloval na mestu soloflavtista. Leta 1975 je začel kariero kot solist ter nastopal z vodilnimi svetovnimi orkestri in priznanimi dirigenti ter največjimi zvezdami različnih umetniških zvrsti. Svoje modrosti in izkušnje deli z mladimi preko izobraževalnega programa na svoji Flavtistični akademiji Galway. Sir James Galway je igral za dostojanstvenike, kot so kraljica Elizabeta II., papež Janez Pavel II., princ Charles in princesa Diana. Veliko svojega časa posveča tudi podpori številnih dobrodelnih organizacij. Sir James je prejel OBE leta 1979 in viteški naziv leta 2001 od Nj.KV Kraljice Elizabete II. www.jamesgalway.com

Flavtistika Lady Jeanne GALWAY, rojena v New Yorku, s svojo virtuoznostjo polni mednarodne dvorane. Kot ena od vodilnih flavtistk zadnjega desetletja navdušuje občinstvo s svojim unikatnim slogom in eleganco. Redno nastopa na solističnih koncertih v glavnih ameriških mestih in po svetu. Lady Galway je tudi priznana komorna glasbenica, s triom Zephyr redno nastopa na turnejah. Z možem sirom Jamesom Galwayem, s katerim oblikujeta flavtistični duet, v glasbeni svet prinaša redko svežino, ki razveseljuje poslušalce. Z ljubeznijo se posveča tudi pedagoškemu delu in veliko časa preživlja ob predajanju znanja mlajšim generacijam, tudi s pisanjem člankov, mojstrskimi tečaji, snemanji in nazadnje z uvedbo serije spletnih poučevanj First Flute. Z možem vodita tudi svojo Akademiji za flavto Galway, kjer osebno vzgajata flavtiste vseh generacij. Za svoje delo je prejela več strokovnih priznanj in snemala za različne založbe, kot so RCA Victor, BMG Classics in Deutsche Grammophon. Igra flavto Nagahara. www.jeannegalway.com


Emmanuel Pahud, Francija / Švica

Emmanuel PAHUD se je flavto začel učiti kot šestletnik v Rimu. Kasneje ga je v Bruslju poučeval Carlos Bruneel, nato v Parizu na konservatoriju Michel Debost in v Baslu Aurèle Nicolet. Prve izkušnje v orkestru je dobil, ko je igral v Simfoničnem orkestru radia Basle in v Münchenski filharmoniji, preden je leta 1993 postal soloflavtist orkestra Berlinske filharmonije. Po obdobju poučevanja na Ženevskem konservatoriju se je aprila 2002 vrnil k filharmonikom. Kot solist nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri – z berlinskimi filharmoniki je kot solist izvedel koncerte za flavto Carla Nielsena, Marc-Andréja Dalbavieja, Elliotta Carterja in Jörga Widmanna ter najnovejši koncert Erkki-Svena Tüüra Lux Stellarum, ki je bil praizveden maja letos. Nastopa tudi b v duih in večjih komornih zasedbah. Za svoje številne posnetke je prejel izjemne nagrade. Junija 2009 je francosko ministrstvo za kulturo Emmanuela Pahuda odlikovalo z nazivom Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (vitez reda umetnosti in leposlovja) za njegov prispevek k francoski glasbi. Od leta 2017 je Emmanuel Pahud, ki nastopa v številnih komornih zasedbah in je za svoje zgoščenke prejel več nagrad ECHO, častni predsednik Francoskega flavtističnega društva.


Walter Auer, Avstrija

Walter AUER je soloflavtist Dunajskih filharmonikov in Dunajske državne opere. Ni naključje, da je izbral glasbilo, ki je zelo blizu človeškemu glasu. »Petje v orkestru« je tisto, kar želi doseči pri svojem igranju in kar izpostavlja njegov slavni, edinstveni zvok. Njegov prvi učitelj flavte je bil Johannes von Kalckreuth, nato pa je študiral pri Michaelu M. Koflerju na Mozarteumu v Salzburgu, pri Andreasu Blauu v času njegovega študija na Karajanovi akademiji Berlinskih filharmonikov in pri Aurèle Nicolet v Baslu. Po študiju je bil imenovan za soloflavtista v Dresdenski filharmoniji in kasneje pri NDR radijskem filharmoničnem orkestru Hannover. Bil je zelo uspešen na številnih tekmovanjih (Bonn, Cremona, tekmovanje ARD/München …). Vedno išče nove skladbe, ki bi jih lahko dodal v flavtistični repertoar.. Tesno je sodeloval z Luno Alcalay (1926–2012), grande damo avstrijske sodobne glasbe, ki ji je posvetila »en passant« (za flavto solo). Kot zelo pozoren in spodbujajoč učitelj vodi mojstrske tečaje in delavnice po Evropi, ZDA in Aziji. Walter Auer nastopa na 24-karatni flavti Sankyo z zgibom glave Wernerja Tomasija (Dunaj).


Adam Walker, Anglija

Adam WALKER je študiral pri Gitte Sorensen na Chethams School of Music v Manchestru in kasneje na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pri Michaelu Coxu. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad. Pri enaindvajsetih letih je postal soloflavtist Londonskega simfoničnega orkestra, kjer je ostal do leta 2020. Redno nastopa kot solist z vrhunskimi simfoničnimi in komornimi orkestri. Praizvedel je mnogo del za flavto številnih priznanih skladateljev, kot so: Huw Watkins, Brett Dean, Robin Holloway, Kevin Puts in Gerald Barry. Posveča se tudi komorni glasbi in redno nastopa v londonski dvorani Wigmore Hall in dvorani Lincoln Center v New Yorku ter na številnih velikih mednarodnih festivalih in prizoriščih, kjer sodeluje z umetniki, kot so Sean Shibe, Cedric Tiberghien, Tabea Zimmermann, Pavel Kolesnikov, Mahan Esfahani in Anneleen Lenaerts. Nedavno je ustanovil Orsino, ansambel, ki se osredotoča na komorno glasbo za pihala. Adama Walkerja vabijo na mojstrske tečaje po vsem svetu in več let pa je vodil tudi mojstrski tečaj Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Pred kratkim je postal profesor flavte na Univerzi za umetnost v Bernu.


Mario Bruno, Italija

Mario BRUNO (1997) je začel igrati flavto že zelo mlad v razredu Antonia Amendunija na glasbenem konservatoriju v Foggii, kjer je leta 2015 diplomiral z odliko. Nato je študiral pri Micheleju Marascu na Accademia Italiana del Flauto. Leta 2020 je ponovno z odliko končal magistrski študij v razredu Davida Formisana na HMDK v Stuttgartu. Trenutno se izpopolnjuje v razredu profesorice Andree Lieberknecht na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Leta 2005 se je začela njegova uspešna kariera, saj je osvojil absolutno prvo nagrado na več pomembnih tekmovanjih. Leta 2022 je prejel prvo nagrado in posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe na 10. mednarodnem tekmovanju flavtistov v japonskem Kobeju in pred nekaj dnevi še drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju ARD v Munchnu. Kot solist je nastopal na številnih koncertih v Italiji in tujini ter igral v različnih komornih skupinah in orkestrih. Udeležil se je mojstrskih tečajev pri P. L. Grafu, C. Fassbender, A. Olivi, S. Jacotu, P. Galloisu (Accademia Chigiana), P. Taballioneju in drugih. Od avgusta 2021 je soloflavtist v Staatsorchester Kassel v Nemčiji.


Wouter Kellerman, Južna Afrika

Wouter KELLERMAN je prejel nagrado GRAMMY® in bil še trikrat nominiran zanjo ter dosegel tudi prvo mesto na ameriški lestvici Billboard Charts. Eksperimentira z zvočnimi odtenki, teksturami in barvami, ki jih je sposoben pričarati s svojo čarobno flavto ter jih kreativno povezovati z drugimi instrumenti in glasovi. Napisal je skladbo The Long Road za flavto solo, ki jo je posvetil Nelsonu Mandeli in je leta 2016 dobila svetovno nagrado Pesem miru. Leta 2018 je sodeloval z južnoafriškim podeželskim mladinskim zborom Ndlovu – skupaj so ustvarili južnoafriško različico pesmi Eda Sheerana Shape Of You, ki je postala spletna senzacija z več deset milijoni ogledov. Wouter je nastopal po celem svetu, trikrat je v celoti razprodal tudi slavno dvorano Carnegie Hall v New Yorku. Leta 2010 je nastopil na zaključni slovesnosti svetovnega prvenstva v nogometu FIFA, kjer je dogodek spremljalo 700 milijonov gledalcev. Navdušen nad poučevanjem in tem, da mladim pomaga pri opolnomočenju,, je bil zadnjih 20 let boter desetim otrokom v otroški vasi SOS v Južni Afriki; financiral je tudi gradnjo hiše v otroški vasi SOS v Rustenburgu v Južni Afriki. Za njegova nenehna prizadevanja, da bi tem otrokom in drugim otrokom omogočil boljše življenje, ga je organizacija SOS Children’s Villages predlagala za posebno priznanje za dobrodelnost Inyathelo.


Szabolcs Szilágyi, Madžarska

Szabolcs SZILÁGYI se je rodil v umetniški družini. Oče je bil igralec, mati pa kulturna menedžerka, ki dela kot direktorica umetniške galerije. Diplomiral je na Akademiji Liszt v Budimpešti, kjer je študiral pri Tihamérju Eleku. V Londonu je nadaljeval podiplomski študij na Kraljevi akademiji za glasbo pri Susan Milan. Na povabilo sira Jamesa Galwaya se je večkrat udeležil njegovega mednarodnega seminarja v Weggisu v Švici. Od leta 1995 je član Concerta Budapest. Igral je v frankfurtski komorni operi in bil redni član Simfoničnega orkestra madžarskega radia pod taktirko pianista in dirigenta Tamása Vásáryja in kasneje svetovno znanega dirigenta Ádáma Fischerja. Kot orkestrski glasbenik je gostoval v skoraj vseh evropskih državah, Rusiji, na Kitajskem, Tajvanu, Južni Koreji, Bližnjem vzhodu in ZDA. Snemal je televizijske in radjiske oddaje ter zgoščenke za Hungaroton, BMC, Teldec/Warner in Naxos. Na Madžarskem je praizvedel dela skladateljev, kot so Lowell Liebermann, Mike Mower in David Heath. Od leta 2018 snema izključno za založbo Hunnia Records, od leta pa je 2020 Haynes Artist.


Julin Cheung, ZDA

Julin CHEUNG (rojen 2007) je pri šestih letih začel igrati flavto pri Mary Macrae in se pridružil Mladinskemu simfoničnemu orkestru v Seattlu, ko je bil star devet let. Leta 2016 se je na povabilo sira Jamesa Galwaya udeležil festivala Galway Flute, kjer se je srečal z nekaterimi najboljšimi flavtisti na svetu. Od takrat je Julin prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, še posebej je ponosen na prvo nagrado na flavtističnem tekmovanju Severino Gazzelloni v Italiji ter tekmovanjih v organizaciji Flute Society of Greater Philadelphia National Collegiate, Classical KING FM Young Artist, Seattle Symphony in Vancouver Symphony Young Artists. Kot solist je že nastopal z več profesionalnimi orkestri, pri čemer je navdušil občinstvo vseh starosti. Trenutno je študent Jeffreyja Khanerja na Glasbenem inštitutu Curtis v Filadelfiji. V Seattlu je imel privilegij, da ga so ga učili Demarre McGill, Jeffrey Barker in Zart Dombourian-Ebyja. Udeleževal se je tudi mojstrskih tečajev in delavnic pri siru Jamesu in lady Jeanne Galway, Donni Shin, Jennifer Rhyne, Mimi Stillman, Carolyn Christie, Francescu Loiju, Davideju Formisanu, Kersten McCall, Danielu Matsukawi, Erici Peel, Chelsea Knox, Judy Dines in Anthonyju McGillu.


In memoriam Fedja Rupel (1937-2021), njegovi bivši študenti

Flavtist Fedja RUPEL (1937-2021) je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Borisa Čampe in kasneje še v Franciji pri prof. Gastonu Crunellu in prof. Henryu Lebonu. Komorno igro je imel s slovitima skladateljema Jeanom Francaixom in Michaeom Damasejem. Bil je član simfoničnega orkestra RTV Ljubljana in več kot dvajset let solo flavtist simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. V sezoni 1974/75 je bil tudi solo flavtist v orkestru Teatro Verdi v Trstu. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je deloval od 1974 do leta 2012, najprej kot profesor za komorno igro in kasneje za flavto. Bil je član komornega ansambla Slavka Osterca in član Ljubljanskega pihalnega tria. Koncertiral je doma in na tujem, po Evropi in Aziji, prav tako pa tudi arhivsko snemal. V njegovem repertoarju so bila pomembna dela slovenskih skladateljev, od katerih je mnoge izvedel prvič, ali pa so mu bila le ta posvečena. Za svoje umetniško in pedagogško delo je prejel več nagrad in priznanj. Njegovo uspešno pedagoško delo potrjujejo njegovi uspešni diplomanti, ki dosegajo zavidljive uspehe na koncertnih odrih doma in po svetu, so člani simfoničnih orkestrov v Sloveniji in širom Evrope, ter prvonagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. 


Orkester flavt Glasbene šole Zagorje, Slovenija

Orkester flavt Glasbene šole Zagorje ob Savi je bil ustanovljen v šolskem letu 2004/05 z namenom, da učenci flavte čim hitreje začnejo pridobivati orkestralno prakso, predvsem pa zato, da z igranjem v orkestru razvijajo pozitiven odnos do dela ter z njim krepijo in utrjujejo socialne veščine, sodelovanje in prijateljstvo. Orkester se na koncertih in nastopih predstavlja z različnimi glasbenimi zvrstmi – od zabavne, narodnozabavne, džeza do klasike in sodobne glasbe. V veliko čast si štejemo, da nam je že kar nekaj uveljavljenih slovenskih skladateljev posvetilo svoja avtorska dela. Med njimi: Nana Forte, Blaž Pucihar in Igor Podpečan. Orkester nastopa pretežno na šolskih nastopih in koncertih v organizaciji Glasbene šole Zagorje ob Savi, dobrodelnih prireditvah ter na revijah. Skoraj vsako leto pripravi tudi svoj samostojni koncert. V največjo čast pa si šteje nastop na 8. Festivalu flavtistov Slovenije leta 2010. Idejna vodja in ustanoviteljica orkestra je Nataša Burger, profesorica flavte na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi, ki je s tem projektom uresničila svojo dolgoletno željo po ustanovitvi orkestra, v katerem bi lahko združila vse flavtiste – od najmlajših do malo starejših, ne glede na to, ali še obiskujejo glasbeno šolo ali ne. To ji je zaradi njene velike predanosti delu, marljivosti in vztrajnosti tudi uspelo. Z veliko ljubezni do dela z otroki več kot uspešno nadaljuje vodenje orkestra, ki bo kmalu praznoval dvajseto obletnivo delovanja. Upravičeno smo ponosni na to in tudi na dejstvo, da je bil v Zagorju ob Savi ustanovljen prvi orkester flavt v Sloveniji.


Pianisti:

Amedeo Salvato, Italija

Pianist Amedeo SALVATO nastopa kot solist, komorni glasbenik in korepetitor ter sodeluje s številnimi različnimi instrumentalisti in pevci. Klavir se je začel učiti pri petih letih in z odliko diplomiral na konservatoriju S. Pietro a Majella v Neaplju pri Paolu Spagnolu in Antoniu Floriu. Nato se je izpopolnjeval še pri Andreju Jazinskem ter Aldu Ciccoliniju, Alainu Menieurju in Christianu Ivaldiju. Z različnimi glasbenimi zasedbami je nastopal po vsej Italiji ter po vsej Evropi, Rusiji, na Japonskem in v Južni Ameriki. Koncertiral je v znanih dvoranah, kot so Teatro San Carlo v Neaplju, Wiener Saal v Salzburgu, Oji Hall v Tokiu, Burj-Kalifa Concert Hall v Dubaju in mnogih drugih. Od 2002 je uradni korepetitor mednarodnega pevskega tekmovanja v Clermont Ferrandu. Od leta 2010 je član združenja »La Scuola dell’Opera Italiana«, ki deluje pri Teatru Comunale di Bologna, kjer poučuje operne pevce in klavirske korepetitorje. Trenutno poučuje na konservatoriju G. B. Martini v Bologni, leta 2021 pa je bil imenovan za umetniškega vodjo na Scuola dell’Opera del Teatro Comunale di Bologna.

.


László Borbély, Madžarska

Pianist László BORBÉLY je z odliko diplomiral (magister – koncertna in pedagoška smer) in nato še doktoriral na Akademiji za glasbo Ferenc Liszt v Budimpešti, kjer je docent za klavir. Prejel je nagrado Junior Prima in Artisjus in več nagrad na mednarodnih tekmovanjih (med drugim 2. nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Liszt-Bartók v Budimpešti in 2. nagrado na Mednarodnem tekmovanju Franz Liszt v Los Angelesu). Koncertiral je v večini držav Evrope, ZDA in Azije. Obiskoval je mojstrske tečaje pri Dmitriju Bashkirovu, Gáborju Csalogu, Christopherju Eltonu, Noelu Floresu, Pétru Franklu, Jan-Marisse Huizingu, Zoltánu Kocsisu, Györgyju Kurtágu, Claudiu-Martinezu Mehnerju, Murrayu Perrahii, Livii Rév, Andrásu Schiffu, Tamásu Ungárju in Riti Wagner. Izdal je pet samostojnih zgoščenk (Bachove Goldbergove variacije, Bachova Umetnost fuge, Messiaenov Katalog ptic …) in še dve zgoščenki s flavtistom Szabolcsom Szilágyijem pri založbi Hunnia Records. Trenutno snema tri Bartókove klavirske koncerte. www.borbelylaszlo.hu


Huw Watkins, Anglija

Pianist in eden najpomembnejših britanskih skladateljev Huw WATKINS, rojen v Walesu, nastopa z orkestri in kot komorni glasbenik na festivalih po vsem svetu. Zelo se posveča izvajanju nove glasbe in zanj je bilo napisano tudi več klavirskih koncertov. Njegove skladbe so naročili in jih praizvedli: komorni ansambel Nash, godalna kvarteta Belcea in Elias ter tudi Londonski simfonični orkester in Komorni orkester iz Cincinnatija. Leta 2016 je prejel nagrado Elise L. Stoeger Društva komorne glasbe Lincoln Center kot priznanje za svoj pomemben prispevek na področju skladanja komornih del. Kot izvajalca in skladatelja ga redno predvajajo na BBC Radio 3. Posnel je več zgoščenk za založbi Wergo in EMI Classics. Založba NMC Records je izdala ploščo In My Craft or Sullen Art z njegovimi skladbami. Trenutno je profesor na londonski Kraljevi akademiji za glasbo, kot skladatelj pa tudi z orkestrom nacionalnim orkestrom BBC Wales.


Lorenzo Cossi, Italija

Pianist Lorenzo COSSI je študiral na konservatoriju G. Tartini v Trstu pri prof. Giuliani Gulli. Glasbeno se je izobraževal tudi pri drugih pomembnih umetnikih, kot so Nino Gardi, Elisso Virsaladze, Joaquìn Achùcarro, William Grant Naborè in Jerome Lowenthal. Njegova izvedba Brahmsovega prvega klavirskega koncerta v d-molu s Calgaryjevim filharmoničnim orkestrom pod taktirko Roberta Minczuka je požela stoječe ovacije. V zadnjem letu je kot član ansambla Resonanz iz Hamburga igral v nekaterih najpomembnejših koncertnih dvoranah, kot so Berlinska filharmonija, Hamburška »Elbphilharmonie« in dunajski Konzerthaus. Njegov repertoar sega od baroka do sodobne glasbe, s posebnim zanimanjem za džez glasbo in improvizacijo. Lorenza že od nekdaj navdušuje komorna glasba in priložnost je imel sodelovati s številnimi pomembnimi glasbeniki, npr. s flavtistom Walterjem Auerjem iz Dunajske filharmonije.  Predan je tudi učiteljskemu poklicu; tri leta je bil profesor klavirja na konservatoriju G. Paisiello v Tarantu v Italiji, zdaj pa je profesor klavirja na zasebni univerzi Gustav Mahler v Celovcu. www.lorenzocossi.it


Predavateljica:

Dr. Ana Kavčič Pucihar, Slovenija

Asist. dr. Ana KAVČIČ PUCIHAR predava Specialno didaktiko pouka pihal na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu zasl. prof. Fedje Rupla diplomirala (1999) ter zaključila umetniško specializacijo (2001). Pod njegovim mentorstvom in somentorstvom izr. prof. dr. Branke Rotar Pance je leta 2011 zaključila znanstveni magisterij, leta 2019 pa pod mentorstvom izr. prof. dr. Branke Rotar Pance doktorirala. Z možem Blažem Puciharjem sta soavtorja v učni načrt za flavto sprejetega učbenika Igramo se flavto. Njun angleški prevod, Fluting Stars, je zmagal na mednarodnem tekmovanju Newly Published Music Competition 2016 National Flute Association/ZDA. Ana je kot Fulbright Visiting Scholar v letu 2015 na Boise State University/ZDA raziskovala učinkovite strategije poučevanja v inštrumentalnem pouku, predavala in koncertirala. Leta 2015 je prejela Gerbičevo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. O različnih tematikah s področja inštrumentalne didaktike predava na številnih seminarjih po Sloveniji in v tujini. Poučuje flavto na Glasbeni šoli Kamnik in v okviru lastne zasebne šole Glasbénium.